Despre triggers – sunete electronice pe tobe acustice!

Prin montarea unor dispozitive speciale numite triggers, putem face ca setul de tobe acustice să capete sunete electronice dintre cele mai diverse! În acest fel, putem adapta setul nostru oricărui gen de muzică.

Ce sunt triggerele?

Triggerele sunt niște dispozitive speciale (ca niste microfoane) de captare sonoră a vibratiilor produse de fețele tobelor și de către cinele. Ele transformă aceste vibrații sonore in impulsuri electrice, pe care le transmit ulterior către un modul (computer), unde semnalul electric este procesat și mai apoi trimis către difuzoare, unde se transformă din nou în unde sonore. De reținut este faptul ca pe langă triggere, vom avea nevoie și de anumite fețe de tobe și cinele create special pentru acest scop (care nu fac zgomot)!  Interesant, nu-i așa?

Priviți următorul filmuleț:

40.000 de vizualizări în 4 ani!

Doresc să vă anunț cu mare bucurie, că saitul https://cursdetobe.com a adunat in cei 4 ani si 4 luni de existență, peste 40.000 de vizualizari!! 😊 Statisticile arată de asemenea că, de la an la an, numărul vizitatorilor este în continuă creștere, fapt care îmi creează un deosebit sentiment de mulțumire, dorind, odată cu trecerea de acest important prag, să le mulțumesc atât celor care mi-au vizitat saitul, cât și foștilor, actualilor și viitorilor cursanți, pentru interesul deosebit, acordat acestui domeniu! Thank you and keep it up! 🎵🥁🤗 🤘

 

Cum să împărțiți timpul de studiu

Salutare tuturor!

Am hotarât ca astazi să vin cu câteva informații legate de modul în care voi va trebui să vă gestionați atât timpul, cât și „resursele”, atunci când va apucați de studiat! Acesta este un aspect foarte important, atât în ceea ce priveste eficiența studiului, cât și progresul înregistrat într-o perioadă de timp „oarecare”… Așadar, vă puteți propune diverse intervale de timp pentru studiu pe parcursul unei zile, de la 15 minute până la două ore sau și mai mult, în funcție de posibilități, luând în considerare anumite aspecte pe care le veți respecta la fiecare sesiune. Eu am luat ca exemplu sesiunea de o oră de studiu, pe care o voi împărți astfel:

  • 5 minute: un exercițiu pentru încălzire (warm-up) –  un pattern simplu;
  • 10 minute: un rudiment (single stroke, double stroke, paradiddle sau o combinatie a acestora);
  • 10 minute: un exercițiu pentru independența membrelor ( există o mulțime pe Internet, mai simple sau mai dificile, în funcție de nivelul la care va aflați ) – căutați cu Google termenii „limb independence drums”
  • 10 minute: un nou ritm ( sau beat )
  • 10 minute: studiați un nou drum-fill ( în funcție de nivelul la care vă aflați, cautați pe Youtube – beginner, intermediate ori advanced,  sau mai puteți căuta în funcție de gen: rock fill, jazz fill, etc.- );
  • 15 minute: studiați un fragment dintr-o piesă pe care doriți s-o învățați ( spre exemplu, groove-ul strofei, al refrenului, al solo-ului ), ori ori pur si simplu învățați structura piesei ascultând-o cu partitura în față.

Acesta este doar un exemplu. Având ca reper schema de mai sus, voi vă puteți împărți și alte intervale de timp … mai lungi sau mai scurte… în segmente mai mici,  în funcție de disponibilitățile și dorința voastră!

Atât pentru astăzi.

Spor la studiu!

The Beginner Drum Book

Un profesor, în opinia mea, este acela care în permanenta se informează și se perfecționează, indiferent în ce domeniu își desfășoară activitatea. Astăzi, am avut marea bucurie sa intru în posesia manualului de tobe scris de Jared Falk și Brandon Toews – „The Best Beginner Drum Book”, primul dintre ei fiind fondatorul celei mai renumite scoli de tobe din lume – Drumeo – ce-și are sediul în Abbotsford, British Columbia – Canada.

45513773_293214728068567_4061132410069188608_o

Deși costurile transportului Canada – România nu au fost chiar de neglijat, am avut marea dorința ca în biblioteca mea ce cuprinde si alte cărți de specialitate, sa am și acest manual! Sunt nerăbdător sa aflu (poate) noi informații, care, de ce nu, ma pot ajuta să adaug în predarea acestui instrument, pe lângă lectiile și exercițiile existente în manualul scris de mine în anul 2016 – Metoda de tobe pentru începători „Trăiește prin ritm!”, și alte exerciții și studii, ce provin de la cea mai autentica și recunoscuta sursa de informații din lume, dedicate acestui minunat domeniu – cel al percuției. Cei din domeniul muzicii cunosc acest aspect. Chiar dacă la o prima privire nu exista mari diferente între ceea ce am scris eu în cartea mea și ceea ce conține acest manual, partea interesanta este ca exista foarte multe imagini sugestive (despre montarea setului de tobe, poziție corecta, etc.), ce pot veni în ajutorul elevului, spre a învața cât mai eficient cantatul la tobe și spre a înțelege cât mai corect, la început de drum, tot ceea ce este necesar de stiut! Orice informatie in plus este binevenita, iar daca aceste informatii provin chiar de la fondatorul acestei renumite școli, un profesor cu experienta in predarea acestui instrument de peste 12 ani, cu atât mai bine!

O zi reusita sa aveti!