Despre cursul de tobe

Cursul de tobe este structurat în mai multe lecții de tobe (ședințe). Lecțiile de tobe se vor desfășura într-un studio special destinat acestei activitați, pe un set de tobe performant. Studioul este dotat cu toate materialele didactice necesare (tobe performante-  Yamaha DTX 532 -, sistem de putere amplificată, tablă cu portative, computer legat la Internet, căști și practice-pad). După caz, lecțiile de tobe se pot desfășura și la domiciliul elevului, sau într-o locatie în care acesta are setul de tobe. Evaluarea inițiala se va face la studio. Acolo vom decide dacă elevul are sau nu înclinații către ritm și dacă este sau nu cazul să se investească într-un set de tobe, bețe, metronom, pupitru pentru partituri, scaun de tobe, caiet de muzică și manual de tobe.

Sala de curs

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru desfășurarea optimă a studiului trebuie să se țină cont de un aspect foarte important: o locație unde se poate studia fără a-i deranja pe cei din jur (spre exemplu vecinii). Credeti-mă că am această experiență a studiului în bloc. Am avut mari probleme cu vecinii, deoarece eu locuiam  într-un bloc la etajul 8 la acea vreme, și am încercat zeci de variante de a studia fără să deranjez, de la pusul de prosoape și tot soiul de batiste pe tobele acustice (lucru total neindicat, deoarece pentru a putea executa corect o formulă ritmică toba trebuie sa-ți raspundă întocmai), și pânâ la încercarea de a ajunge la o ințelegere cu vecinii ,în așa fel încât aceștia să-mi accepte un program de studiu între anumite ore, dimineața, atunci cand ei nu sunt acasă. Nicio metodă n-a funcționat, în final fiind obligat să-mi găsesc o sală de repetiție în care să nu deranjez pe nimeni. Așa că trebuie să luați în calcul și acest aspect. Ar mai exista o metodă pentru studiul in apartament: un set bun de tobe electronice ca cele pe care ne desfășurăm noi activitatea, și care imită foarte bine tobele reci. Pe acestea se poate studia fără probleme. Se poate studia de asemenea și pe paduri.  Cel mai bine ar fi daca ați avea un depozit, o boxă sau un spațiu mic undeva, o sală, un garaj, un subsol, etc. , în care să aveți acces la o sursă de curent electric și unde să puteți studia fara grijă.

Sa revenim insă la lecțiile de tobe.

Lecția de tobe

Lecția de tobe are o durată de 60 de minute și în principiu se va desfășura o dată pe săptămână. La cererea elevului se pot face și două lecții pe saptămână, însă nu mai mult, pentru ca elevul să poată avea timp să studieze și să aprofundeze exercițiile predate la lecție. Materialele didactice pe care trebuie să le aveți la fiecare lecție de tobe sunt:

 • Bețele;
 • Manualul de tobe;
 • Caietul de muzică;
 • Ar fi indicat (dar nu obligatoriu) un smartphone pentru a putea fotografia ritmurile scrise pe tablă și pentru a va putea filma în timp ce cântați.

Studiul individual

Studiul individual trebuie să se desfășoare timp de 2 ore pe zi, cu o pauză de 10 minute între cele două ore. Materialele didactice pe care trebuie să le aveți la fiecare sesiune de studiu individual sunt:

 • Set de tobe (sau paduri pentru studiu în prima faza, până la lecția 12);
 • Bețe;
 • Manualul de tobe;
 • Caietul de muzică  (în cazul în care ați fotografiat ritmurile de pe tablă cu un smartphone, este indicat să le copiați pe caiet, din două motive: unul pentru a ține evidența ritmurilor învățate și al doilea pentru a vă obisnui să scrieți note);
 • Pupitrul pentru partituri;
 • Scaun de tobe (de preferat pentru o poziție optimă).

Costuri inițiale:

Trebuie sa știți că studierea acestui instrument implică anumite costuri inițiale, că un set de tobe cât de cât performant costă în jur de 500 de euro, plus costurile materialelor obligatorii enumerate mai sus. In prima faza, pana la lecția 12 (aproximativ 2 luni si jumătate), setul de tobe nu este necesar (fiind vorba doar de niște exercitii pentru dezvoltarea independenței si coordonarea membrelor), dar este de preferat. Până atunci puteți să vă cumpărați un practice pad, pe care îl gasiti la orice magazin de muzică, un exemplu ar fi acesta (click pe link): Practice pad , un set de bețe, iar pentru toba mare puteti folosi orice recipient sonor (cazan, lighean, castron, etc.), ceva care sa sune. Stiu ca suna hazliu, insa credeti-ma ca functioneaza! Asta în cazul în care nu aveți incă suficienți bani pentru a investi și într-o pedala plus un practice pad de toba mare ca acesta (click pe link): Pad de tobă mare.  De asemenea, dacă aveți o pereche de bețe, puteți studia oriunde, pe orice material (de exemplu pe o canapea)!   Prin urmare, în acest fel, vă puteți desfășura studiul individual fără probleme, până când vom ajunge la lucruri mai avansate, care sa necesite deținerea unui set de tobe.

Programul

Lecțiile de tobe se vor desfășura în cursul săptămânii sau sâmbăta, la o ora stabilită de comun acord cu elevul. De asemenea, locația poate fi sala de repetitie ori domiciliul elevului, după caz.

În zilele de Luni și până Sâmbăta, intevalul orar în care se pot desfășura cursurile este cel cuprins între ora 16:00 și ora 20:00.

Nivelurile parcurse

Am ales să introduc în această pagină și o secțiune în care să postez câteva videoclipuri pentru a prezenta „nivelurile” parcurse de elev, de la începutul și până la finalul cursului.
Așadar, prima lecție va consta în invățarea modului de a prinde bețele și de a lovi corect toba:

În mod normal, deși mai pot exista anumite dificultăți în execuție, după un an de curs (exceptând geniile innăscute), elevul ar trebui să se afle la următorul nivel:

După finalul cursului, în mod normal, dacă a urmat instrucțiunile profesorului și a studiat în mod consecvent, elevul ar trebui să se afle la acest nivel:

 

La sfârșitul cursului de tobe pentru începători „Trăiește prin ritm!”,  veți primi o diplomă de absolvire, care să ateste faptul că ați finalizat acest curs* :

diploma curs de tobe

* Diploma nu este recunoscută de Ministerul Educației Naționale, ea fiind doar o simplă certificare oferită de profesor, prin care se atestă faptul că ați finalizat cursul de tobe sub îndrumarea sa.

 

De aici înainte, totul ține de studiul individual. Fiecare își propune o țintă și un nivel pe care dorește să-l atinga ca instrumentist. După finalul cursului, proaspătul baterist va decide ce gen muzical va aborda, ce noi tehnici și „trucuri” va dori să învețe și cât timp va aloca studiului acestui instrument pentru a ajunge la performanțele dorite. Trebuie stiut că succesul survine după o mulțime de eșecuri! Și care poate fi rostul unui eșec, dacă nu acela de a te face conștient care îți sunt lipsurile și ce este nevoie să îmbunătățești!  Nu vă pierdeți pe drum! Credeți în voi și studiați în continuare!

Cu cât tintești mai sus, cu atât vei fi mai bun!

 

Ca o încheiere a acestei pagini legate de cursul de tobe, aș avea rugămintea ca înainte de a vă hotărî să începeți acest curs de tobe, să vă faceți o autoevaluare atentă, din toate punctele de vedere (timp, bani de investit in instrument, răbdare), iar dacă decidem să pornim impreună la acest drum, să fiți hotarât, răbdator, încrezător, și să nu abandonați la primele poticneli ce sunt inevitabile oricarui om din orice domeniu de activitate, dar mai cu seama când vine vorba de studiul unui instrument muzical! Nu de alta, dar ar fi o pierdere inutilă de timp, atât pentru mine, cât și pentru dumneavoastră! Relația profesor-elev trebuie să fie bazată pe încredere și respect reciproc, și, nu în ultimul rând, pe muncă, dăruire și seriozitate!

Vă multumesc și vă aștept la o evaluare!

 

posted by lectii de tobe – cursuri de tobe – cursdetobe.com

6 gânduri despre “Despre cursul de tobe

 1. Super tare. Știi eu mi-am descărcat de pe magazin play tobe…Tot încerc sa leg ceva acolo…E greu doar cu degetele…Nu se compara cu un instrument adevărat dar îmi trezește interesul…. Chiar exista ritm. Succes mai departe. Cu stima

  Apreciază

 2. Te salut! Este cel mai bun site pe care l-am parcurs vreodata.
  Felicitari! Daca va fi , ne vom intalni.
  Pana atunci, cu bine…

  Valentin-Alexandru Pelle
  instructor Federatia Romana de Alpinism si Escalada

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s