Ce se va studia la acest curs

Cursul de tobe este structurat in mai multe lectii de tobe, fiecare lectie avand cate un obiectiv. El isi propune sa aduca proaspatul baterist  la nivelul la care sa poate interpreta o arie larga de piese muzicale, in cadrul unei formatii de tip cover-band. Din acest motiv, dupa insusirea tuturor deprinderilor necesare stapanirii instrumentului, si dupa ce va avea o baza solida de cunostinte teoretice si practice, cursantul va interpreta in timp real piese diverse,  pentru a sti in momentul in care este cooptat intr-o formatie ce are de cantat (sa stie cum sa „scoata” o piesa), structura unei melodii, (opriri, accente, break-uri de trecere), mentinerea tempoului si, de ce nu, improvizatie.

Asadar, avem de a face cu doua perioade de timp: perioada de formare a deprinderilor si perioada de interpretare efectiva . Aceste perioade pot fi variabile, de la un elev la altul, in functie de capacitatea fiecaruia de asimilare si invatare.

In perioada de formare a deprinderilor se vor studia urmatoarele:

 • Pozitia la tobe si modul in care se tin betele;
 • Valori (durate) ale sunetelor muzicale;
 • Celulele ritmice;
 • Ritm, metru, tempo;
 • Intervale muzicale, acorduri si auz muzical (un baterist trebuie sa cunoasca si muzica nu doar sa bata la tobe);
 • Metrica;
 • Tehnica;
 • Dinamica;
 • Independenta mainilor si a picioarelor;
 • Ritmuri binare, ternare, eterogene;
 • Studiul cu metronomul la diferite tempouri

La sfarsitul acestei perioade, elevul va fi capabil sa concepa un solo de tobe folosind notiunile din toata materia invatata.

Exemplu de lectie din aceasta perioada :

cursuri-de-tobe-incepatori-lectii-de-tobe-in-bucuresti.jpg

In perioada de interpretare efectiva se vor studia urmatoarele:

 • Principalele ritmuri folosite in muzica usoara (rock, pop, jazz, blues, reggae, latino, disco si altele);
 • Frazare muzicala;
 • Structura unei piese muzicale;
 • Scrierea partiturilor de tobe a diferitelor piese muzicale si executia lor in timp real (ascultand piesele in casti si executandu-le la tobe);
 • Improvizatie

La sfarsitul cursului elevul va fi capabil sa scrie si sa citeasca partituri de tobe, sa sustina ritmic (la tobe) melodii apartinand diferitelor genuri muzicale, sa improvizeze pe anumite teme muzicale, sa-si aleaga un gen muzical care-l reprezinta si sa-l aprofundeze in continuare.

Una din piesele ce se vor studia in perioada de interpretare efectiva:

Pentru a vizualiza lista pieselor ce se vor studia la curs, mergeți la secțiunea Partituri-Lista piese pentru studiu.

Cele 40 de rudimente de studiat individual, în paralel cu lecțiile de tobe

Pietrele de temelie ale cântatului la tobe din punct de vedere al vitezei în execuție și al dezvoltării tehnicii sunt așa zisele Rudimente. Rudimentul este o formulă, un șir de sunete, un pattern, ce ajută la dezvoltarea abilității de a controla bețele pe fața tobei, cât și la dezvoltarea vitezei. Aceasta este o latură foarte importantă ce trebuie stăpânită de orice baterist! Cele mai importante rudimente sunt cele aprobate de P.A.S. (Percussive Arts Society), o organizație non-profit din Statele Unite ale Americii, considerată de lumea internațională ca sursă centrala de informații din domeniul percuției. Ele sunt în număr de 40, fiecare dintre ele având un rol precis în dezvoltarea abilitaților despre care am vorbit puțin mai sus. Aplicarea lor pe toba mică, cinele, fuss cinel, ori în diverse fill-uri sau beat-uri, trebuie să fie preocuparea de prim plan a proaspătului instrumentist percuționist. Studiind aceste rudimente, în timp, veți constata o anumită lejeritate în execuție – lejeritate ce se capătă în mod firesc, datorită studiului și formării unor noi reflexe și deprinderi – și chiar o abilitate de combinare a lor, de multe ori inconștientă, ce se produce în mod spontan!

Mai jos, aveți linkul către un sait, unde acestea sunt foarte bine explicate, și unde le veți putea urmări, atât scrise pe note, cât și executate de un baterist-instructor. Studiați-le pe rând, pornind de la un tempo rar (80 bpm), începând cu primul (Single stroke roll). Ideal ar fi să ajungeți să le executați pe toate la un tempo foarte rapid (180-200 bpm), egal atât din punct de vedere ritmic, cât si din punct de vedere dinamic. Eu vă sfătuiesc să studiați pentru început 3 dintre aceste rudimente, și anume:

 • Single stroke roll
 • Double stroke roll
 • Single Paradiddle

Acestea trei sunt rudimentele de bază. Dupa ce ajungeți să le executați la un tempo rapid, egal atât d.p.d.v. ritmic, cât și dinamic, continuați cu restul rudimentelor, după aceeași schemă! Aplicați-le apoi pe setul de tobe, atât în ritmuri cât și în fill-uri. Nu uitați: executarea lor corectă și la viteză nu se produce peste noapte! Este nevoie de multe ore de studiu, așa că nu abandonați!

Succes!

Click Aici! pentru studiu.

 

posted by lectii de tobe – cursuri de tobe – cursdetobe.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s