Ce se va studia la acest curs

Cursul de tobe este structurat în mai multe lecții de tobe, fiecare lecție având câte un obiectiv. El își propune să aducă proaspătul baterist la nivelul la care să poată interpreta o arie largă de piese muzicale, în cadrul unei formatii de tip cover-band. Din acest motiv, după însușirea tuturor deprinderilor necesare stăpânirii instrumentului, și după ce va avea o bază solidă de cunoștințe teoretice și practice, cursantul va interpreta în timp real piese diverse, pentru a ști în momentul în care este cooptat într-o formatie ce are de cântat (să știe cum să „scoată” o piesă), structura unei melodii, (opriri, accente, fill-uri de trecere), menținerea tempoului și, de ce nu, improvizație.

Așadar, avem de a face cu două perioade de timp: perioada de formare a deprinderilor și perioada de interpretare efectivă . Aceste perioade pot fi variabile, de la un elev la altul, în funcție de capacitatea fiecăruia de asimilare și învățare.

În principiu, cursul de tobe durează cel putin 2 ani!

În perioada de formare a deprinderilor se vor studia următoarele:

 • Poziția la tobe și modul de prindere al bețelor;
 • Valori (durate) ale sunetelor muzicale;
 • Celulele ritmice;
 • Ritm, metru, tempo;
 • Intervale muzicale, acorduri și auz muzical (un baterist trebuie să cunoască și muzică, nu doar să bată la tobe);
 • Metrică;
 • Tehnică;
 • Dinamică;
 • Independența mâinilor, a picioarelor și coordonarea lor;
 • Ritmuri binare, ternare, eterogene;
 • Studiul cu metronomul la diferite tempouri

La sfârșitul acestei perioade, elevul va fi capabil să conceapă un solo de tobe folosind noțiunile din toată materia învățată.

Exemplu de lecție din această perioadă :

cursuri-de-tobe-incepatori-lectii-de-tobe-in-bucuresti.jpg

În perioada de interpretare efectivă se vor studia următoarele:

 • Principalele ritmuri folosite în muzica ușoară (rock, pop, jazz, blues, reggae, latino, disco și altele);
 • Frazare muzicală;
 • Structura unei piese muzicale;
 • Scrierea partiturilor de tobe a diferitelor piese muzicale și execuția lor în timp real (ascultând piesele în căști și executându-le la tobe);
 • Improvizație

La sfarșitul cursului elevul va fi capabil să scrie și să citească partituri de tobe, să susțină ritmic (la tobe) melodii aparținând diferitelor genuri muzicale, să improvizeze pe anumite teme muzicale, să-și aleagă un gen muzical care-l reprezintă și să-l aprofundeze în continuare.

Una din piesele ce se vor studia în perioada de interpretare efectivă:

Pentru a vizualiza lista pieselor ce se vor studia la curs, mergeți la secțiunea Partituri-Lista piese pentru studiu.

La sfârșitul cursului de tobe pentru începători „Trăiește prin ritm!”, veți primi o diplomă de absolvire, care să ateste faptul că ați finalizat acest curs* :

diploma curs de tobe

* Diploma nu este recunoscută de Ministerul Educatiei Nationale, ea fiind doar o simplă certificare oferită de profesor, prin care se atestă faptul că ati finalizat cursul de tobe sub îndrumarea sa.

La cererea elevului, după terminarea cursului pentru începători, se poate organiza un modul care să includă mai multe ședințe, în care să se studieze tehnici avansate, precum ritmuri avansate în măsuri compuse, studii avansate pentru pedală dublă, ritmuri avansate ce includ ghostnotes, studii avansate pentru viteză, tehnică și altele.

Atenție! În paralel cu lecțiile de tobe este absolut necesar să studiați temeinic rudimentele pentru dezvoltarea vitezei mâinilor și al controlului bețelor pe fața tobei!

Cele 40 de rudimente de studiat individual, în paralel cu lecțiile de tobe

Pietrele de temelie ale cântatului la tobe din punct de vedere al vitezei în execuție și al dezvoltării tehnicii sunt așa zisele Rudimente. Rudimentul este o formulă, un șir de sunete, un pattern, ce ajută la dezvoltarea abilității de a controla bețele pe fața tobei, cât și la dezvoltarea vitezei. Aceasta este o latură foarte importantă ce trebuie stăpânită de orice baterist! Cele mai importante rudimente sunt cele aprobate de P.A.S. (Percussive Arts Society), o organizație non-profit din Statele Unite ale Americii, considerată de lumea internațională ca sursă centrala de informații din domeniul percuției. Ele sunt în număr de 40, fiecare dintre ele având un rol precis în dezvoltarea abilitaților despre care am vorbit puțin mai sus. Aplicarea lor pe toba mică, cinele, fuss cinel, ori în diverse fill-uri sau beat-uri, trebuie să fie preocuparea de prim plan a proaspătului instrumentist percuționist. Studiind aceste rudimente, în timp, veți constata o anumită lejeritate în execuție – lejeritate ce se capătă în mod firesc, datorită studiului și formării unor noi reflexe și deprinderi – și chiar o abilitate de combinare a lor, de multe ori inconștientă, ce se produce în mod spontan!

Mai jos, aveți linkul către un sait, unde acestea sunt foarte bine explicate, și unde le veți putea urmări, atât scrise pe note, cât și executate de un baterist-instructor. Studiați-le pe rând, pornind de la un tempo rar (80 bpm), începând cu primul (Single stroke roll). Ideal ar fi să ajungeți să le executați pe toate la un tempo foarte rapid (180-200 bpm), egal atât din punct de vedere ritmic, cât si din punct de vedere dinamic. Eu vă sfătuiesc să studiați pentru început 3 dintre aceste rudimente, și anume:

 • Single stroke roll
 • Double stroke roll
 • Single Paradiddle

Acestea trei sunt rudimentele de bază. Dupa ce ajungeți să le executați la un tempo rapid, egal atât d.p.d.v. ritmic, cât și dinamic, continuați cu restul rudimentelor, după aceeași schemă! Aplicați-le apoi pe setul de tobe, atât în ritmuri cât și în fill-uri. Nu uitați: executarea lor corectă și la viteză nu se produce peste noapte! Este nevoie de multe ore de studiu, așa că nu abandonați!

Succes!

Click Aici! pentru studiu.

posted by lectii de tobe – cursuri de tobe – cursdetobe.com

2 gânduri despre “Ce se va studia la acest curs

 1. Multumim pentru sfaturile si indrumarile atat de pretioase! Nu este greu de inteles pathos-ul dv.ptr acest instrument.Se simte in tot ce ”asterneti” aici pe acest site/blog, dragostea si indelunga preocupare cu acest fermecator dar si greu de parcurs -domeniul muzicii.Felicitari si mult succes in tot ce va prpuneti! ”Intregul Paradis este o gama muzicala si un ritm”-Aristotel

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s