Aptitudini necesare pentru a deveni baterist


Multi oameni au impresia ca instrumentul numit baterie este usor. Realitatea este insa cu totul alta! Acest instrument nu este usor de invatat, iar pentru a deveni un instrumentist profesionist ai nevoie de mii si mii de ore de studiu. Lectiile de tobe predate de profesor, fara un studiu individual consecvent, sunt insuficiente. Avand in vedere ca pune in miscare toate cele 4 membre ale corpului si implica ambele emisfere cerebrale care lucrează în mod simultan, studierea acestui instrument necesita parcurgerea unui drum lung si anevoios care presupune multa rabdare si determinare. Spre exemplu, i-am auzit pe multi spunand: “Am incercat la chitara si mi s-a parut greu, asa ca am venit la tobe ca e mai usor!” Nici vorba! Niciun instrument nu este usor, si cu atat mai putin tobele!

Pentru a învăța să cânți la tobe este în primul nevoie să îți dezvolți abilitatea de a-ți coordona membrele corpului în așa fel încât să poți executa ceea ce-ți dorești sau ceea ce se cere, respectând egalitatea ritmică dintre sunete și tempoul (viteza la care se execută), plus intensitatea (tăria cu care se execută).

Există diferite situații:

– mâna dreaptă și piciorul drept cântă aceeași durată în același timp;

– mâna dreaptă cântă două durate, piciorul drept doar una;

-piciorul drept cântă un sunet, mâna stângă alt sunet pe timpul următor;

– mâna dreaptă și mâna stângă cântă durate alternative, iar piciorul stâng cântă în același timp cu mâna dreaptă…

Iar situațiile sunt nenumărate.

De asemenea, la fel de importantă este și dezvoltarea vitezei membrelor corpului, pentru ca bateristul  să fie capabil să execute formule ritmice la viteză mare, atât cu mâinile cât și cu picioarele, plus alte tehnici specifice instrumentului.

In principal, exista 3 conditii pe care un om trebuie să le indeplinească pentru a putea învăța să cânte la tobe:

  • Să aibă simț ritmic innascut;
  • Să studieze individual;
  • Să fie răbdător.

Simtul ritmic presupune capacitatea unei persoane de a reda formulele ritmice auzite, fie prin batai din palme sau batai intr-un obiect, fie din gura. In asta consta de fapt si evaluarea initiala pe care o voi face, pentru a decide daca un elev are sau nu inclinatiile necesare pentru a putea invata sa bata la tobe.

Studiul individual este una din calitatile cele mai importante.Fara studiu individual nu se poate progresa, indiferent cat talent ai avea. Important este sa-ti stabilesti obiective, sa-ti faci un program de studiu si sa studiezi zilnic. Cu cat mai mult timp alocat studiului, cu atat mai mari vor fi progresele.Trebuie sa existe un program in functie de timpul fiecaruia, pentru ca, spre exemplu, un elev poate avea 15 ani, iar altul 45 de ani. Binenteles ca la 45 de ani ai alte responsabilitati decat la 15, astfel incat si timpul dedicat studiului este unul mai mic. Asa ca, depinde de fiecare sa-si faca un program de studiu adecvat pentru el, insa conditia esentiala este ca studiul sa se desfasoare zilnic. Mai bine studiezi zilnic cate 30 de minute decat numai sambata 3 ore. Pentru studierea unui instrument muzical se aplica perfect sintagma “Cu cat mai mult, cu atat mai bine!” Obiectivele se stabilesc pe termen scurt si pe termen lung.Un obiectiv poate porni de la invatarea unei noi formule ritmice, pana la invatarea unei noi melodii sau a unui solo de tobe.Poti studia de asemenea   tehnica apogiaturii, bataia cu pedala dubla, metrica, dinamica, teorie, independenta mainilor si picioarelor, ritmuri noi, stiluri noi, sa inveti sa invartesti betele, etc.

Rabdarea este poate cea mai importanta calitate pentru a invata acest instrument.Pentru a studia o formula ritmica complicata este nevoie de mii si mii de repetari pana cand aceasta ajunge sa sune bine. Urmeaza apoi includerea ei in diferite ritmuri si piese muzicale. Multi, desi foarte talentati, ajung sa se poticneasca la un moment dat cand pe parcurs lucrurile incep sa se complice si fie abandoneaza, fie ajung la concluzia eronata “eu nu pot, e prea greu pentru mine si mi-e de ajuns nivelul la care sunt!” Nimic mai neadevarat. Oricine poate.Important este doar sa ai rabdare si sa muncesti in continuare, pentru ca la un moment dat, dupa sute de repetari, vei reusi! Exista pe youtube o gramada de filmumulete in care vedem tobosari extraordinari, care fac show, care executa formule complicate la o viteza naucitoare, care au idei, care combina tot felul de ritmuri intr-un mod artistic. Cum se poate ajunge acolo?Doar prin munca si cu foarte, foarte multa rabdare si determinare!

Deci, pentru a deveni un baterist bun, trebuie sa ai simtul ritmic innascut si multa rabdare, ambele puse in slujba studiului individual.

In principal exista 3 niveluri pe care un instrumentist le parcurge:

Primul nivel este atins dupa trecerea aproximativa a unui an de cand s-a inceput studiul instrumentului. Dupa un an de tobe, daca a studiat in mod consecvent, instrumentistul este deja familiarizat cu instrumentul, are anumite reflexe formate si poate canta la el, binenteles, la un nivel de inceput.

Al doilea nivel este atins dupa trecerea a cel putin doi ani de studiu, cand instrumentistul are deja un bagaj cultural in spate, stapaneste teoretic si practic instrumentul la un nivel cat de cat bun, intelege ritmurile, formulele si structurile pieselor muzicale, metrica lor, poate canta intr-o formatie, are imaginatia cat de cat dezvoltata si reflexele formate.

Al treilea nivel este si cel mai important, si este cel care face diferenta intre un baterist mediu si unul bun sau foarte bun. De aici incepe propriu-zis studiul individual si cautarea de noi si noi elemente de invatat. Pana in acest punct, profesorul/instructorul l-a invatat pe noul baterist ABC-ul tobelor, i-a explicat formulele ritmice atat teoretic cat si practic, l-a invatat pasii pentru a putea sa scrie si sa citeasca partitura unei melodii si s-o execute, l-a invatat principalele ritmuri, i-a format o oarecare independenta a membrelor corpului, iar de aici inainte, proaspatul instrumentist va porni singur pe calea catre succes. Totul depinde numai de el, de studiul individual si de rabdarea, tenacitatea si determinarea lui.

Invatarea cantatului la tobe este un lucru de durata, insa merita efortul, avand in vedere satisfactiile pe care ti le aduce acest instrument atunci cand esti pe scena, cantand alaturi de formatia ta, atunci cand vezi ca publicul te aplauda, atunci cand traiesti o senzatie unica, ce nu poate fi comparata cu nimic altceva in viata!

 

posted by lectii de tobe | cursuri de tobe | cursdetobe.com

Un gând despre “Aptitudini necesare pentru a deveni baterist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s