Câte ceva despre setul de tobe electronice

Alesis-Crimson-Electronic-5-Piece-Drum-Kit-800x800.jpg

Imaginați-vă că aveți un set de tobe care ar conține nenumărate tipuri de sounduri de premier, tobă mare, cinele, ori alte tonuri de percuție, care mai de care mai diferite, sau că aveți la îndemână o mașinărie sofisticată cu care să vă puteți selecta setul de tobe dorit, pentru absolut orice gen muzical! Toate aceste lucruri sunt posibile pe un set de tobe electronice.

Tobele electronice va permit să atingeți o varietate nesfârșită de sunete, încorporează fraze muzicale și piese pre-înregistrate, aveți funcții de metronom, puteți seta efecte ca reverb și delay pentru diferitele sunete ale tobelor și puteți studia absolut oriunde cu căștile pe urechi!

Setul de tobe electronice este ideal pentru bateriștii ce abordează mai multe genuri muzicale, acesta putând fi setat să foloseasca sunetele potrivite pentru fiecare gen muzical în parte, fie că este vorba de un cvartet pop, reggae, jazz combo sau trupa R & B.

Deoarece nu mai aveți nevoie de microfoane pentru a capta sunetele kit-ului, configurarea este mai rapidă, iar diversele probleme legate de preluarea tobelor cu microfoane vor fi complet eliminate. Este mai ușor să controlați volumul unui set electronic în locuri mici, unde trebuie să păstrați un nivel scăzut de decibeli.

De asemenea, un kit electronic de tobe este potrivit și pentru un studio de înregistrări. Pot fi captate sunetele, atât audio cât și folosind protocolul MIDI, iar apoi se pot procesa după bunul plac. Ele pot fi conectate la mixer prin canale separate, înregistrarea făcându-se în cel mai profesionist mod.

Portabilitatea este un alt avantaj important, tobele electronice ocupând spațiu mai puțin și fiind mai ușoare.

O tobă electronică se compune din paduri (tobele si cinelele propriu-zise) , hardware-ul (stative) și un modul (un procesor ce transformă semnalul electric în semnal sonor). Padurile pot fi confecționate la suprafață din diverse materiale (cauciuc sau plasă țesută), având încorporate în carcasă un traductor, ce trimite semnalul electric produs de lovitură către procesor. Când suprafața este lovită, traductorul trimite un impuls modulului (procesorului), iar acesta redă nota atribuită acelui canal. Când este lovită mai tare, se transmite mai mult semnal modulului crescând volumul, iar atunci când este lovit mai încet, se produce un sunet mai silențios – aceasta pentru a reda dinamica unui instrument acustic. Modulele cele mai sofisticate creează sunete cu nuanțe foarte fine, care reflectă cu exactitate tehnica bateristului, chiar și atunci când se utilizează periuțe! Cinelele au anumiți senzori montați sub suprafața de bătaie, pentru a reprodce sunetele create de lovirea în diferite părți ale lor (clopot sau margine), cât și pentru sunetul oprit (atunci când cinelul este prins cu mâna).

roland-v-pad-10-inch-tom-for-td-30kv-black-chrome.jpgsimmons-single-zone-snare-tom-pad-9-inch.jpg

Tobele electronice au parcurs un drum lung de când au apărut, undeva la sfârșitul anilor 1970. Primele dintre ele creau destulă oboseală la încheieturi și brațe pe parcursul unui concert lung, iar sunetele erau limitate. Tobele electronice oferă astăzi mult mai multă simțire și răspuns,  folosind fie fețe cauciucate, fie fețe de plasă. Ele au mai mulți senzori, oferind bateristului confortul similar unei interpretări pe un set de tobe acustice. Uneori, o față de calitate confecționată din plasă, răspunde chiar mai bine decât o față de tobă acustică!

Modulul tobelor este creierul kitului electronic. Modulele variază în funcție de tipul, numărul și calitatea sunetelor pe care le includ, iar majoritatea au o varietate de sunete de instrumente și o multitudine de efecte speciale. Unele oferă nivele de volum independente pentru fiecare tobă pentru a crea mixuri personalizate, live sau studio. Modulele oferă, de obicei, o gamă largă de tonuri presetate (seturi de tobe), care sunt optimizate pentru anumite genuri de muzică, cum ar fi jazz, rock, latino, hip-hop și multe alte stiluri muzicale. O simplă apăsare a butonului solicită instantaneu un set complet nou. Multe module vă permit să vă construiți propriile seturi personalizate, alegându-vă singuri cinelele, tomurile, premierele, etc. Modulele premium vă permit să descărcați sunete din bibliotecile online extinse, făcând opțiunile sonore aproape nelimitate.

yamaha-dtx700-series-drum-trigger-module.jpg

Ca în orice domeniu însă, calitatea variază în funcție de preț. Un set de tobe mai ieftin poate crea probleme, datorită lipsei de răspuns în nuanțe, lipsei de variații ale sunetelor cinelelor, lipsei de răspuns în cadrul unor execuții tehnice specifice percuției (în special la tremolo), sau la cele foarte ieftine se mai poate întâmpla ca la lovirea simultană a două piese din set (ex. premier cu cinel), una dintre ele să nu se audă! Costurile unui set de tobe electronice performant este mai mare decât cel al unui set de tobe acustice din aceeași categorie de performanță, datorită costurilor de fabricare (multe componente electronice).

Puțini muzicieni ar susține că tobele electronice vor înlocui vreodată tobele acustice. Cu toate acestea, băncile de sunete uriașe, capacitatea de secvențiere și multe alte beneficii pe care tobele electronice le acoperă, ne asigură că ele sunt aici pentru a rămâne. Indiferent dacă sunteți începator sau avansat, ori daca doar doriți să vă extindeți orizonturile percuționistice sonore, sau chiar dacă sunteți un baterist full-pro, veți descoperi cu bucurie că tobele electronice au multe de oferit!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s