Câteva informații importante despre alegerea setului de tobe

img.1.jpg

Într-o lume în care varietatea seturilor de tobe este atât de bogată, cum credeți ca ar fi cel mai indicat să procedati pentru a vă alege un set de tobe? Cele mai multe dintre ele sunt vândute în diferite configurații: 5 piese, 6 piese, sau set de tobe extins, cu tomuri și cinele adiționale, pentru a crea o sonoritate cât mai bogatâ. Seturile extinse sunt potrivite pentru genuri muzicale ca heavy metal, fusion și mai toate genurile de metal.

Multe din seturile de tobe se prezintă în două configurații distincte: standard sau fusion. Diametrul tobelor este mai mare sau mai mic, în funcție de fiecare configurație în parte. Seturile fusion au în general următoarele configurații, cu diametrul exprimat în inci (eng. inch): tomul mic are diametrul de 10” , cel mediu de 12”, iar cazanul (floor tom), suspendat sau nu, de 14”. Toba mare are diametrul de 22”. Configurația setului standard este în general următoarea: tom mic 12”, tom mediu 13”, cazan 16”, iar toba mare, de asemenea, ca și la setul fusion, 22”. Beneficiul tobelor cu diametrul mai mic din setul de tobe fusion este acela că ele au un sunet mai articulat și mai prompt, mai eficace. Setul standard însă, având tom-tomurile mai mari, produce mai mult volum și mai multă expansiune sonoră.

În definitiv, este alegerea voastră ce set doriți să vă achiziționati, în funcție de genul muzical abordat și de gustul personal.

Unele seturi de tobe extinse conțin două tobe mari. Toba mare dublă a fost introdusă in set de catre marii bateriști de jazz ai anilor 1940 și a devenit foarte populară odata cu apariția  muzicii rock timpurii. Despre acest subiect am vorbit mai pe larg in metoda de tobe, cea pentru începători „Trăiește prin ritm!”. Revenind, este din nou alegerea voastră cum doriți să vă configurați setul de tobe, în functie de posibilitățile pe care le aveți, și de modul în care doriti să apăreți și să interpretați pe scenă. A cânta cu două tobe mari  inseamnă a vă imbunătăți imaginea voastră ca artiști, înseamnă că veți avea posibilitatea de a adăuga mai multe elemente setului vostru de tobe și iarăși, foarte important, că vă puteti acorda cele doua tobe mari diferit, pentru a obține un sunet personal! Daca totuși nu vă puteți permite pentru moment să investiți într-un set cu două tobe mari, pedala dublă este o excelentă alegere! Atât din punct de vedere al ușurinței la deplasare, cât și din cel al economiei de spațiu.

Un set de tobe contine în general tot hardware-ul de care aveți nevoie. Dacă aveți deja partea hardware și doriți să vă schimbați doar setul de tobe, vă puteti orienta către așa numitul „shell pack”, adică doar tobele propriu zise, fără partea hardware.

Lemnul și construcția tobelor

 

Aspectele importante de care trebuie să țineți seama atunci când vă cumpărați un set de tobe sunt lemnul din care acestea sunt confecționate și modul lor de fabricare. Acestea două contribuie la sonoritatea calitativă unică a tobelor.

 

 

img.2.jpg

Fabricarea tobelor

Exista trei moduri de fabricare a tobelor:

  • dintr-o singură fâșie de lemn (mai groasă);
  • din mai multe fâșii de lemn, mai subțiri, lipite una de cealaltă cu adeziv, prin laminare;
  • prin scobirea unei bucăți din trunchiul unui copac.

Pentru o rezonanță pură și o claritate a tonului, cu mai multa susținere, se recomandă tobele confecționate dintr-o singură fâșie de lemn, de aici lipsind diversele interferențe ce pot apărea datorită lipirii mai multor fâșii, ca în cel de al doilea caz. Însă, ca și dezavantaje, putem menționa că în acest caz nu avem posibilitatea utilizării simultane a calității tonale a lemnelor provenite din mai multe păduri, iar costurile de fabricare sunt mai mari. În cazul tobelor construite din mai multe straturi, există posibilitatea creării de tonuri diverse, se poate varia grosimea stratului, este mai ușor de fabricat și costă mai puțin.

Despre lemn

 

 

Lemnul de arțar este un lemn alb și tare și cel mai popular lemn folosit în coconstrucția tobelor. El dă tobei un sunet cald si egal.

Falcata este un alt tip de lemn, care înlocuiește lemnul de arțar, însă cu costuri mai reduse.

Lemnul de mesteacăn este foarte dens și dur și are un sunet mai strălucitor decât lemnul de arțar sau cel de mahon. Tonul puternic, cald, face din lemnul de mesteacăn o excelentă soluție pentru studiourile de înregistrări și nu numai, cuprinzând o plajă de frecvențe joase și înalte de calitate, și mai puțin frecvențele medii.

Tobele confecționate din lemn de mahon au o sonoritate bazată mai mult pe frecvențele joase și medii decât pe cele înalte. Lemnul are o culoare roșiatică. Sunetul ușor mai cald decât arțarul, dau acestor tobe un caracter „vintage”.

Plopul este o alternativă ieftină a tobelor confecționate din mesteacăn sau arțar. Lemnul de plop este un lemn de esență moale. Sunetul tobelor confecționate din acest lemn, este similar cu al celor confecționate din mesteacăn sau mahon.

Lemnul de stejar este similar ca sonoritate cu arțarul, cu un sunet mai puternic și mai luminos. Este un lemn prețios, de calitate superioară, mai ales dacă este uscat corespunzător.

În cazul tobelor mici, acestea pot fi confecționate si din metal (alamă, bronz, oțel sau aluminiu), sau materiale mai „aventuroase”, cum ar fi fibra de carbon, titan, acrilic și chiar sticlă.

Concluzionând, odată cu aflarea acestor informații, rămâne ca voi să faceți alegerea potrivită, în functie de gen muzical, gust personal și alte cerințe sonore particulare.

Cum se fabrică (video):

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s