Cele 40 de rudimente necesare oricărui baterist, plus studiul cu pedala tobei mari

posted by cursuri de tobe – lectii de tobe

Foarte importante pentru orice baterist, în dezvoltarea sa ulterioară, din punct de vedere al vitezei și tehnicii, sunt așa zisele Rudimente. Un rudiment este un exercițiu, un pattern repetitiv, ce se execută pornind de la un tempo rar, care în timp, prin studiu, duce la executarea lui la un tempo rapid sau foarte rapid. Există exerciții atât pentru dezvoltarea vitezei și controlului mâinilor, cât și al picioarelor (studiul cu pedala simplă, cu pedală dublă sau studiul fuss cinelului acționat cu pedala). Cele mai importante rudimente pentru dezvoltarea controlului bețelor și al vitezei mâinilor sunt cele aprobate de P.A.S. (Percussive Arts Society), o organizație non-profit din Statele Unite ale Americii, considerată de lumea internațională ca sursă centrala de informații din domeniul percuției. Ele sunt în număr de 40, fiecare dintre ele având un rol precis în dezvoltarea unor abilități absolut necesare oricărui baterist. Aplicarea lor pe toba mică, cinele, fuss cinel, ori în diverse fill-uri sau beat-uri, trebuie să fie preocuparea de prim plan a proaspătului instrumentist percuționist. Studiind aceste rudimente, în timp, veți constata o anumită lejeritate în execuție, lejeritate ce se capătă în mod firesc, datorită studiului și formării unor noi reflexe și deprinderi, o abilitate de combinare a lor, de multe ori inconștientă, în formulele ritmice pe care doriți să le executați chiar și in mod spontan!

Mai jos, aveți linkul către un sait, unde acestea sunt foarte bine explicate, și unde le veți putea urmări, atât scrise pe note, cât și executate de un baterist-instructor:

http://www.freedrumlessons.com/drum-lessons/drum-rudiments.php

 

posted by cursuri de tobe – lectii de tobe

 

Pentru a studia mișcarea corectă a piciorului pe pedala tobei mari, aveți foarte bine explicat în video-ul de mai jos de către Jojo Mayer – un renumit baterist elvețian de jazz și nu numai – modul în care ar trebui să o faceți. Acesta este doar un exemplu, un „mod” de a mișca piciorul. Există și altele…Alegeți ceea ce credeți că vă avantajază, însă personal recomand studiul acestei mișcări (așa numita călcâi-vârf), până veți ajunge la executarea ei cu lejeritate și la viteză:

posted by cursdetobe.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s